Η ιστορία "αλλιώς"

Η ιστορία "αλλιώς"

 

 

Κάθε πίνακας έχει την δική του ιστορία. Η ιστορία αυτή είναι γραμμένη μέσα από τα μάτια και την ψυχή του καλλιτέχνη. Όταν κάθετε μπροστά στον καμβά, έχει στην ψυχή του κάποια συναισθήματα. Νιώθει την ανάγκη να τα αποτυπώσει στον καμβά γιατί τον βαραίνουν και θέλει να τα ξεφορτωθεί από μέσα του. Κάνοντάς τα εικόνες, θα μπορέσει κάποια στιγμή να συμφιλιωθεί μαζί τους.

Η ανάγκη του αυτή τον οδηγεί να βάλει στον καμβά γραμμές και χρώματα, έτσι ώστε να αποτυπώσει την σκέψη του, τους προβληματισμούς και τις επιθυμίες του.

Το αποτέλεσμα δεν το ξέρει εξ αρχής. Συμπληρώνει συνεχώς ότι του ορίζει η ψυχή του και σταματάει μόνο όταν έχει κάνει την ψυχή του εικόνα. Πολλές φορές ούτε ο ίδιος δεν καταλαβαίνει πως εκεί επάνω, έχει ακουμπήσει συναισθήματα που ούτε αυτός ήξερε ότι υπήρχαν. Στο τέλος κάθετε, παρακολουθεί και διαβάζει από την αρχή το έργο που έχει πια μπροστά του, και βρίσκει μέσα σ’ αυτό εικόνες που ακόμα βρίσκονται στο ασυνείδητο.

Όταν αυτό θα το εκθέσει στο κοινό, θα τους πει την ιστορία που αυτός διαβάζει πια σ’ αυτό το έργο. Ο θεατής πρέπει να ξέρει την άποψη του δημιουργού. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα την αποδεχτεί πλήρως και θα δει τις ίδιες ακριβώς εικόνες και θα νιώσει τα ίδια συναισθήματα.

Τις πιο πολλές φορές δεν γίνετε αυτό, γιατί ο άλλος άνθρωπος που θα δει το έργο έχει διαφορετικές προσλαμβάνουσες, άλλες εμπειρίες, άλλα βιώματα και τέλος άλλα συναισθήματα που θα ταλανίζουν την ψυχή του. Του δίνεις όμως το έναυσμα να ξεκινήσει την περιήγηση του έργου, μέσα από τα δικά σου μάτια και τέλος να φτιάξει μια δική του ιστορία ανάλογη με αυτή που ακουμπά απόλυτα στην δική του ψυχή.

Αυτός είναι εξάλλου και ο πραγματικός ρόλος ενός έργου. Να σε βοηθήσει να δεις μπροστά σου συναισθήματα και σκέψεις που τις έχεις καλά κρυμμένες μέσα σου. Άλλες φορές να δεις και μια άλλη οπτική που ίσως σε βοηθήσει ή σε εξελίξει. Η ανάγνωση ενός έργου δεν τελειώνει σχεδόν ποτέ. Καθώς περνάει ο καιρός θα δεις καινούρια στοιχεία μέσα στον πίνακα, που ίσως δεν τα είχες προσέξει ή που σε εκείνη την περίοδο της ζωής σου, δεν ήσουν σε θέση να τα αποκρυπτογραφήσεις

Απόδειξη όλων αυτών είναι το συγκεκριμένο έργο. Εγώ αλλιώς το είχα φανταστεί και αλλιώς το είχα συνθέσει. Όμως οι άνθρωποι που το επέλεξαν για να τους συντροφεύει στον χώρο τους είδαν την ιστορία ”αλλιώς”. Ποτέ δεν θα δεις την ίδια εικόνα μέσα σ’ έναν πίνακα, όπως ποτέ δεν έχεις την ίδια εικόνα όταν στέκεσαι μπροστά σε ένα ανοιχτό παράθυρο.

Η ιστορία σου θα διαφοροποιείται με το πέρασμα του χρόνου, καθώς κι εσύ θα εξελίσσεσαι.

Επιστροφή στο ιστολόγιο