Academy

 

 

Οφέλη της ζωγραφικής στα παιδιά μέσα στην ομάδα.
Η ζωγραφική στη ζωή των παιδιών

 

 

 

 

Τι είναι ζωγραφική για τα παιδιά;

Η ζωγραφική είναι η πραγματικότητα που ζει το παιδί, φτιαγμένη με εικόνες. Είναι μια ενασχόληση τόσο αυτονόητη για το παιδί, Είναι η πρώτη δραστηριότητα που αβίαστα θα κάνει το παιδί μόλις πιάσει στο χέρι του ένα μολύβι. 

Η ζωγραφική φαίνεται να είναι μια μοναχική δημιουργική δραστηριότητα. Το παιδί με μοναδική συντροφιά τον εαυτό του, προσπαθεί να βάλει τις σκέψεις του  στον καμβά, με τελικό σκοπό να τις τακτοποιήσει στην ψυχή του. 

Μέσα στην ομάδα όμως, καθώς αλληλεπιδρά βάσει αποτελέσματος, η διαδικασία αυτή αποκτά μια άλλη διάσταση, με όφελος να αποκτήσει εμπιστοσύνη στον εαυτό του, να πάρει επιβεβαίωση και να νιώσει αυτοπεποίθηση.

Στο τέλος μέσω αυτής της μοναχικής δραστηριότητας, το παιδί εντάσσεται σ' ένα κοινωνικό πλαίσιο, κοινωνικοποιείται, αισθάνεται παραγωγικό και αποδεκτό.

Η διαδικασία αυτή μαθαίνει στο παιδί πως να εντάσσεται μέσα στο κοινωνικό πλαίσιο και να διεκδικεί την θέση του σ' αυτό.


 

Τα οφέλη της ζωγραφικής

 

-Η ζωγραφική αντικαθιστά τον λόγο και βοηθάει τα παιδιά που δεν έχουν την ευχέρεια του.

-Τα παιδιά μαθαίνουν να επιλύουν τα προβλήματα που προκύπτουν, να μπαίνουν στην διαδικασία λήψης αποφάσεων, ξεκινώντας από απλές σκέψεις ανάλογες της δραστηριότητας π.χ. τι χρώμα να χρησιμοποιήσω?

-Τους δίνεται η δυνατότητα να νοηματοδοτήσουν τα συναισθήματα τους.

-Βοηθάει τα παιδιά να μάθουν να συγκεντρώνονται πνευματικά και σωματικά.

-Οργανώνει τις σκέψεις τους και αναπτύσσει την φαντασία τους.

-Μαθαίνει να συγχρονίζει την σκέψη με την κίνηση.

-Αισθάνεται δημιουργικό και παραγωγικό.

-Εξασκεί την υπομονή του, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην διαδικασία της ωρίμανσης, και μαζί με την επιμονή συμβάλλουν στην συναισθηματική ενδυνάμωση, στη διαχείριση και τον έλεγχο των επιθυμιών και των αναγκών του.


Όλη αυτή την μοναχική διαδικασία καλό είναι να ενταχθεί και σε ένα ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο. 


Μέσα σε μια μικρή ομάδα, ο πρώτος κοινωνικός ασφαλής περίγυρος, ο οποίος θα λειτουργήσει σαν προθάλαμος, ώστε το παιδί να αποκτήσει την άνεση να εκθέτει  τα συναισθήματα του και τις σκέψεις του προς συζήτηση, προβάροντας αυτήν την συμπεριφορά πριν την εφαρμογή της σε μεγαλύτερο κοινωνικό πλαίσιο.


Όσο και αν σας φαίνεται απλό, δεν είναι. Είναι μεγάλο βήμα να εκθέσεις αυτό που έχεις ζωγραφίσει στα μάτια των άλλων. Όταν ζωγραφίζεις βάζεις στον καμβά σου ένα μέρος της ψυχής σου.

Ότι έχεις στο μυαλό σου είναι εκεί πάνω γραμμένο με χρώματα και σχέδια. Όταν αυτό το εμφανίζεις σε άλλα μάτια, είναι σαν να τους μιλάς για το πώς νιώθεις και να τους δείχνεις τι ακριβώς έχεις στην ψυχή σου.

Όταν για πρώτη φορά παρουσιάζεις το έργο σου στον κόσμο νιώθεις ότι έχεις βγει μπροστά τους χωρίς ρούχα.

Αν μπείτε λοιπόν σ' αυτήν την θέση θα καταλάβετε πόση σημασία έχει αυτό για την αυτοπεποίθηση του παιδιού, την αυτοεκτίμηση, την αποδοχή της ατομικότητας και της διαφορετικότητας του. 

Με την παρουσίαση κάθε έργου του στην ομάδα το παιδί βάζει και ένα λιθαράκι  ακόμη στην αυτοπεποίθηση του.

Η αλληλεπίδραση του με τα άλλα παιδιά της ομάδας ενισχύει την αποδοχή της ατομικότητας του στο κοινωνικό πλαίσιο.

Μπορούμε μέσα από αυτή την διαδικασία να μάθουμε στο παιδί πόσο ωραίο είναι να είσαι διαφορετικός και να μην ανήκεις στην μάζα, όπως αρέσει σε όλα τα μικρά ή και μεγάλα παιδιά.

Κι αυτό γιατί δεν επιβραβεύτηκαν ποτέ για αυτήν την διαφορετικότητα τους και κατ' επέκταση δεν μάθανε ότι η διαφορετικότητα είναι αυτή που φτιάχνει τις ωραίες προσωπικότητες.

Με την ζωγραφική μαθαίνουν να σκέφτονται ελεύθερα αλλά συγχρόνως να ελέγχουν τις παρορμήσεις τους.

Εξοικειώνονται με την οποιαδήποτε εμπειρία ή σκέψη, που τους φέρνει φόβο ή ενοχή, μέσα από αυτήν την κατά τα άλλα απλή διαδικασία έκφρασης που λέγεται ζωγραφική.